Istoric

Istoria caselor in copac : http://www.blueforest.com/a-brief-history-of-treehouses/ Cappadochia din Turcia

In aceasta lume in schimbare este esential sa iei pauza si sa te reconectezi cu natura.

Gradinile nu pot si nici nu trebuie sa ramana incremenite in timp si de aceea este esential sa te asiguri ca exista solutii intotdeauna pentru reamanejare, renovare, refacere a cadrului natural, dar si pentru recreere. 

Dovezile fizice referitoare la existenta acestor case in copac in istorie sunt limitate, aceasta si datorita naturii lor efemere (materiale de constructie ce se pot deteriora in timp, locatia in diversi copaci care dupa secole de existenta imbatranesc si sunt taiati etc.). Intotdeauna create din lemn, acestea rezista in jur de 50 de ani si putin probabil mai mult. Cel mai vechi exemplar existent se pare ca este Pitchford Hall in Shropshire. Datand probabil de la inceputul secolului al XVII-lea, aceasta constuctie a fost remodelata in secolul al XVIII-lea  cand ferestrele si interiorul in stil gotic au fost modificate pentru a corespunde gusturilor, tendintelor in schimbare, intr-o perioada in care constructiile din gradini erau influentate de stiluri din intreaga lume.

Casele in copaci – un mod de viata

Din cele mai vechi timpuri casele in copacin au reprezentat o alternativa viabila in cazul teritoriilor ce nu ofera conditii prielnice pentru o locuire la nivelul solului. In unele parti din Asia (mai ales in Asia de sud si sud-est), acest tip de locuire este inca popular in cazul zonelor unde inundatiile prezinta un risc potential.

Casele in copaci – o alternativa pentru relaxare

Exista patru perioade distincte in ceea ce priveste stilul caselor in copaci: perioada romana, perioada renascentista, a doua jumatate a secolului al XVIII-lea cunoscuta sub numele de perioada romantica si prima jumatate a secolului al XXI-lea.

Cea dintai dovada legata de casele in copaci si folosirea acestora pentru recreere dateaza de acum 2000 ani, din primul secol dupa Hristos.

In timpul perioadei romane Plinius cel Batran a fost descrisa o casa in copac facuta pentru Caligula in localitatea Velitrae. Aceasta casa a fost in stilul unei platforme, iar altele au fost inchise in trunchiurile copacilor. Italia a vazut in aceste constructii o oportunitate pentru renasterea popularitatii sale datorita descrierii din cartea extrem de populara a lui Francesco Colonna, Hypnerotomachia Poliphili (1499). Renumita si puternica familie Medici au construit astfel de construictii inedite in gradinile sale in apropiere de Fiesole si Pratolino, stabilind astfel o noua tendinta.

In Anglia, casele in copaci au devenit populare completand gradinile secolului al XVII-lea. Un vizitator in gradinile ducelui de Bedford la Woburn in 1697 aprecia: “gradinile sunt frumoase, exista un spatiu generos cu 8 foisoare taiate ingrijit, iar asezat  in fiecare, exista un loc sus amenajat in copac la capatul celor 50 de scari, care domina intreg parcul si iti permite sa vezi vanatoarea de caprioare”. Alte case in copaci erau folosite pentru a servi cina sau pentru a asculta muzica. In natura era important sa ai puncte de belvedere si locuri de odihna raspandite in gradina pentru a asigura relaxare.

Chiar in afara Parisului, in suburbia Plessy Robinson, in castanii mari, intercalati printre trandafirii cataratori, au fost folositi pentru a crea restaurante. La adapostul popularitatii sale pana la 200 de meseni au fost gazduiti in casele din copaci, mancarea si bauturile fiind aduse sus intr-un cos folosind un sistem actionat manual.

In 1902 arhitectul Harold Peto a proiectat si a construit a casa in copac pentru Daisy, Countesa de Warwick la Easton Lodge, Essex, aceasta fiind renovata in 2009.

Casele in secolul al XXI-lea

In prezent exista are loc o renastere a interesului pentru case in copaci. Tendita de a folosi materie prima locala pentru constructie impreuna cu echipamentele tehnologice moderne fac posibile construirea de structuri tot mai multe si tot mai complexe, cum ar fi complexul de la Alnwick Castle. Ca si in cazul constructiilor istorice din gradini, imaginatia este cheia pentru crearea acestor structuri neobisnuite. Pentru a construi o casa in copac este nevoie de permisiunea de a proiecta. Important de asemenea este evaluarea impactului pe care o structura din copac o are asupra acestuia.  Companii precum Blue Forest au construit  case dezvoltand tehnici speciale prin care se limiteaza impactul negativ asupra florei si faunei inconjuratoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *