Casa Fagure

Terasa sferica tip fagure, modulara si aerisita, confera protectie si stare de bine.

Acest tip de stuctura a fost prima data expusa pe terenul Muzeului de Arta din Los Angeles, LACMA, iar apoi a fost mutata la locatia care ii fusese aleasa initial, respectiv in curtea din spatele casei din Beverly Hills a chitaristului de la legendara formatie americana The Doors, Robby Krieger. Robby si-a dorit un loc pentru relaxare in curtea casei sale in timp ce privea viata salbatica care era in trecere prin padure. El asculta melodia The Honey (mierea) pentru a se relaxa cu prietenii sai si pentru a compune muzica, folosindu-se de chitara sa cu cele 12 coarde in stil flamenco. Chitaristul considera ca aceasta structura inspira un sentiment magic pentru ocupantii sai si genereaza imaginatie pentru toti cei care intra.

Terasa fagure(23)

Frumoasa sfera in forma de fagure a fost ansamblata bucata cu bucata si strecurata prin cele trei ramuri ale copacului. Exista 210 deschideri, 420 fatete si peste 12 spatii de intrare de iesire. Podeaua a fost creata folosind fragmentele din lemn taiate din partea stanga a constructiei in forma de sfera. Fiecare fateta a fost creata sub forma conica. Structura este legata cu trei, cinci si sase centuri de otel. Podeaua este asigurata in jurul  copacului folosind un brau de otel cu lemn telescopic. In apropierea ramurilor arborelui podeaua din pin prezinta un imprimeu mandala impresionant (mandala este simbolul spiritual si ritual al universului in religia hinduista si budista ).

Terasa fagure(9)Terasa fagure(10)

Sfera este sustinuta delicat de ramurile superioare ale unui stejar in viata cu ajutorul cablului de otel, asigurand integritatea copacului cu scopul ca generatiile viitoare sa se poata bucura de frumusetea sa.

Terasa fagure(11)    

Structura a fost constuiita in 2009, fiind data in folosinta in septembrie 2009, are diametrul de 6 metri si o suprafata de aproape 61 m².  Accesul pe terasa se face cu ajutorul unei scari cu trei trepte si este  situata aproape de sol.

Terasa fagure(21)

1 thought on “Casa Fagure

  1. Foarte mult lemn, din cate vad nu se folosesc placi metalice pentru intarirea casutei.
    Asa de rezistenta sa fie strcutura de fagure?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *